Ιδανικά, η διατροφική κατάσταση μιας γυναίκας αξιολογείται αρχικά πριν από την επίτευξη εγκυμοσύνης, έτσι ώστε οι διατροφικές αλλαγές για τη βελτιστοποίηση της υγείας της μητέρας και του παιδιού να ξεκινήσουν πριν από τη σύλληψη.
Η σύσταση για αποφυγή αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, τροποποίηση βλαπτικών για το έμβρυο φαρμακευτικών αγωγών και ενημέρωση για τις αρνητικές επιπτώσεις της λήψης εθιστικών ουσιών στην εγκυμοσύνη πρέπει να λαμβάνουν χώρα επίσης πολύ νωρίς, ιδανικά πριν την επίτευξη της κύησης.
Στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι χρήσιμο να ακολουθήσει κανείς μία ισορροπημένη διατροφή δίνοντας έμφαση σε τροφές που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο. Παράλληλα μπορεί να ελαττώσει άλλες τροφές που περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης ή λίπους.
Η καθημερινότητα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα και δύο με τρία μικρότερα ενδιάμεσα γεύματα που να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια της κύησης, η αίσθηση της γεύσης και της όρεξης μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά. Έτσι μπορεί να ανακαλύψετε ξαφνικά πως έχετε έντονη επιθυμία για τροφές που δεν συνηθίζατε στο παρελθόν, ή ότι απεχθάνεστε εκείνες που μέχρι τώρα ήταν οι αγαπημένες σας.
Οι πραγματικές αιτίες των ιδιοτροπιών με τις τροφές κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι γνωστές ακόμα, αλλά συχνά αποδίδονται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως, για παράδειγμα, των οιστρογόνων.
Πρωτεΐνες
Πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 20% της αναγκαίας καθημερινής παροχής σε ενέργεια. Είναι αναγκαίες για τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης σε ποιότητα και ποσότητα διατροφής, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το τυρί, τα φασόλια.
Υδατάνθρακες
Είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Η καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ από υδατάνθρακες. Θα πρέπει να προτιμώνται υδατάνθρακες που να μεταβολίζονται αργά και δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης η οποία οδηγεί σε διευκόλυνση αποθήκευσης λίπους και ροπή προς δημιουργία διαβήτη κύησης. Μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων προσφέρουν υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Λίπη
Αποτελούν το 30% των καθημερινών αναγκαίων παροχών ενέργειας. Αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και για το έμβρυο. Το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θερμίδες σημαίνει πως πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο. Προτεραιότητα πρέπει να δίδεται σε λίπη φυτικής προέλευσης (παρθένο ελαιόλαδο) και όχι τόσο σε ζωικά λίπη (βούτυρο).
Πολύ σημαντικά είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω3 που συμβάλλουν στην ωρίμανση και στην ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και στην ανάπτυξη τον κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν η δίαιτα της εγκύου περιλαμβάνει ψάρι και θαλασσινά, τότε εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαρδέλα που αποτελεί εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων.
Βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι αναγκαία συστατικά για τη ρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού, o οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να τις παράγει από μόνος του και τις προμηθεύεται από τη διατροφή. Υπάρχουν σε διάφορες τροφές πολλές όμως από αυτές εξουδετερώνονται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος των φαγητών. Σημαντική ποσότητα βιταμινών προσλαμβάνεται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Το φυλλικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, στα δημητριακά, στο γιαούρτι και στους ξηρούς καρπούς. Το φυλλικό οξύ χρειάζεται περισσότερο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει αναιμία στη μητέρα. H έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σωλήνα του νεογνού (π.χ. δισχιδής ράχη, ανεγκεφαλία, εγκεφαλοκήλη, κ.α.), προεκλαμψία, πρόωρη αποκόλληση τον πλακούντα, πρόωρο τοκετό και γέννηση λιποβαρών νεογνών. Ανεξάρτητα του τι τρώει μια γυναίκα, συνιστάται να παίρνει συμπληρώματα φυλλικού οξέος (400-800 microgr) καθημερινά από τότε που θα σκεφτεί να μείνει έγκυος μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης.
Η βιταμίνη C περιέχεται στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπρόκολο, πατάτες. Είναι χρήσιμη βιταμίνη που προστατεύει τους βλεννογόνους και προστατεύει έτσι από ιούς και μικρόβια.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία του σκελετού της μητέρας όσο και του εμβρύου. Ευτυχώς συντίθεται εύκολα στο δέρμα της γυναίκας με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό παραδόξως συναντάται έλλειψη ή/και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τη συνταγογραφούμε στην εγκυμοσύνη με σκεύασμα ασβεστίου.
Ιχνοστοιχεία
Σίδηρος: Απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης που είναι το βασικό συστατικό του αίματος της μητέρας όσο και του εμβρύου. Περιέχεται τροφές όπως τα φυλλοειδή λαχανικά, το κρέας, τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα. Στην εγκυμοσύνη δίνουμε σκεύασμα στοιχειακού σιδήρου σε δοσολογία 30 mg - 60 mg ανά ημέρα, από το πρώτο τρίμηνο, ειδικά αν η αιμοσφαιρίνη είναι <10.5 g/dl (κατευθυντήρια οδηγία ΕΜΓΕ 60/2021).
Ασβέστιο: Είναι το δομικό ανόργανο συστατικό από το οποίο αποτελούνται τα οστά του σώματος μας. Περιέρχεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. γαύρος), στο σουσάμι, και στους ξηρούς καρπούς. Στην εγκυμοσύνη δίνουμε 1.5 - 2.0 g ανά ημέρα σύμφωνα με τον WHO, εφόσον η διατροφή της μητέρας δεν επαρκεί για τις ανάγκες της κύησης.
Οσον αφορά απορίες σας για τη λήψη καφέ, αλκοόλ, αναψυκτικών ενόσω είστε έγκυος δείτε εδώ.
Γενικά δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για το πόσο βάρος πρέπει να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη αλλά συστάσεις. Οι συστάσεις για την αύξηση του βάρους της εγκύου, διαφέρουν ανάλογα με το βάρος στο οποίο ξεκίνησε η εγκυμοσύνη και ορίστηκαν από το Institute of Medicine, US, 2009 (πίνακας 1).
Για να κατατάξουμε το βάρος της εγκύου σε μία κατηγορία ανάλογα με το ύψος της, υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή BMI (body mass index). Ο δείκτης αυτός είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του βάρους (σε κιλά) διά το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά): ΔΜΣ= Β/Υ². Εάν η έγκυος έχει βάρος εντός φυσιολογικών ορίων (ΔΜΣ 18.5 έως 24.9), τότε συστήνεται η προσθήκη 11.5 - 16 κιλών. Εάν είναι λιποβαρής (ΔΜΣ κάτω από 18) χρειάζεται να πάρει 12.5 - 18 κιλά. Εάν είναι υπέρβαρη (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29.9) τότε συστήνεται αύξηση βάρους 7 - 11.5 κιλών, ενώ αν είναι παχύσαρκη (ΔΜΣ πάνω από 30), τότε δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 5 - 9 κιλά. Σε περίπτωση δίδυμης εγκυμοσύνης, συστήνεται αύξηση βάρους από 16 έως 24.5 κιλά.
Πίνακας 1. Συστάσεις για την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, Institute of Medicine, US, 2009
Institute of Medicine, US, 2009
Ολική αύξηση βάρους στην κύηση
ΔΜΣ προ κύησης
Εύρος σε kg
Λιποβαρής (<18.5 kg/m2 )
12.5 έως 18
Φυσιολογικό βάρος (18.5-24.9 kg/m2 )
11.5 έως 16
Υπέρβαρη (25.0-29.9 kg/m2 )
7 έως 11.5
Παχύσαρκη (≥30.0 kg/m2 )
5 έως 9
Δείτε τη σελίδα του ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists), με τις συστάσεις του Institute of Medicine, US, 2009 σχετικά με την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη.