Γεννήσατε το μωράκι σας και έφτασε η στιγμή που επιστρέφετε στο σπίτι παρέα με το νέο μέλος της οικογένειας σας. Όμως οι περισσότερες μητέρες δεν είμαστε έτοιμες για αυτό που μας περιμένει στο σπίτι.
Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο είναι οι πιο όμορφες αλλά όχι και οι πιο εύκολες στη ζωή μιας νέας μαμάς καθώς είναι γεμάτες άγχη, ανησυχίες και απορίες γιατί το μωρό δυστυχώς δεν μπορεί ακόμα να μας καθοδηγήσει για τις ανάγκες και επιθυμίες του και πρέπει να καταλάβουμε τα σημάδια «διαμαρτυρίας» του.
Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα πιο συχνά θέματα που θα σας απασχολήσουν.
Η ανικανότητα του κάθε βρέφους να μιλήσει, να κινηθεί και πολύ περισσότερο η ανικανότητα να τραφεί από μόνο του, το καθιστά απόλυτα εξαρτημένο από σας για την επιβίωση του.
Τα μωρά επικοινωνούν με το κλάμα, οπότε μην ανησυχείτε αν αυτό συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη μέρα.
Σίγουρα έχετε την αίσθηση ότι το μωρό σας κλαίει συνεχώς χωρίς λόγο αλλά δεν είναι έτσι. Μπορεί να πεινάει, να θέλει άλλαγμα, να νυστάζει, να πονάει η κοιλιά του, να πονάνε τα δόντια του (λίγο καιρό αργότερα), να έχει πιαστεί στην θέση στην οποία κάθεται, να θέλει αγκαλιά.
Δεν ξέρει όμως πώς να επικοινωνήσει και το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος να μας πει ότι θέλει κάτι.
Μην ακούτε τις παραινέσεις δήθεν «ειδικών» που προτείνουν να το εκπαιδεύσετε να κοιμάται (δηλαδή να αγνοείτε το μωρό όταν εκείνο κλαίει τη νύχτα) και να το αφήνετε να κλαίει αν το έχετε ήδη ταΐσει κι αλλάξει. Αυτές οι τεχνικές υποτίθεται πως «προωθούν την ανεξαρτησία του» και προλαμβάνουν τα «κακομαθημένα μωρά».
Στην πραγματικότητα αυξάνετε το άγχος και την ανησυχία του κι ενδεχομένως το προδιαθέτετε για συναισθηματικά προβλήματα ή/και διαταραχές στο μέλλον.
Τα βρέφη δεν μπορούν να σας εκμεταλλευτούν, το μόνο που θέλουν είναι την αγκαλιά της μανούλας και το μητρικό σας γάλα. Έτσι αισθάνονται ασφάλεια και μεγαλώνουν ευτυχισμένα.
Εξάλλου κανένα μωρό δεν έπαθε ποτέ τίποτα από την υπερβολική αγάπη της μαμάς!
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη διατροφή ενός νεογέννητου.
Είναι ο τρόπος της φύσης να δίνει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται το νεογέννητο, διατροφική και ψυχολογική, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το νεογέννητο.
Από τη στιγμή που το μωρό αρχίζει να θηλάζει, το πόσο συχνά και πόση ώρα θηλάζει υπαγορεύεται από τις ανάγκες του, δηλαδή όποτε το μωρό κλαίει. Αυτός είναι ο τρόπος του να σας «ειδοποιήσει».
Όσο περισσότερο θηλάζει η μητέρα, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται και τόσο καλύτερα εγκαθίσταται ο θηλασμός.
Θα θηλάζετε το νεογέννητο μωρό κάθε φορά που το ζητά (κλαίει).
Στο θηλασμό δεν υπάρχουν ωράρια και ρολόγια, το μωρό θηλάζει όποτε το επιθυμεί και όση ώρα επιθυμεί.
Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσει κάποιος ότι το νεογέννητο μωρό τρέφεται ικανοποιητικά είναι αν έχει αρκετές βρεγμένες πάνες την ημέρα, αν μετά το θηλασμό είναι ήρεμο και αν βάζει ικανοποιητικό βάρος (θα σας το πει ο παιδίατρος σας).
Δείτε περισσότερα για το μητρικό θηλασμό εδώ.
Όταν βγείτε από το μαιευτήριο, το πιο πιθανό είναι ότι το κομμάτι του ομφάλιου λώρου, στο σημείο όπου έχει δεθεί, να μην έχει αποκοπεί ακόμα και να είναι πιασμένο με ένα πλαστικό κλιπ. Θα μείνει εκεί μέχρι να ξεραθεί αρκετά ώστε να πέσει.
Στην πλειοψηφία των βρεφών, πέφτει μέσα σε διάστημα από 10 ημέρες έως 3 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Μέχρι τότε το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να καθαρίζετε απαλά τον ομφαλό του σε κάθε αλλαγή πάνας. Απλά βρέχετε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας με οινόπνευμα ή νερό, ανασηκώνετε ελαφρά τον ομφαλό και καθαρίζετε τη βάση του. Όταν βάζετε την πάνα, διπλώστε την κάτω από τον ομφαλό, για να τον προστατεύσετε από τα ούρα και να αφήνετε τον αέρα να μπαίνει ελεύθερα.
Να τονίσουμε πως με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα οινόπνευμα καθώς ίσως καθυστερεί την επούλωση και την πτώση του. Χρησιμοποιήστε απλά νερό για τον καθαρισμό του.
Μην ανησυχείτε ότι μπορεί να πονέσετε το μωρό, γιατί δεν νιώθει τίποτα στο συγκεκριμένο σημείο καθώς ο ομφάλιος λώρος δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν νεκρό ιστό. Κατά την πτώση του λώρου ενδέχεται να παρατηρηθεί μια μικρή αιμορραγία, αλλά διακόπτεται με την ήπια πίεση στο σημείο. Όταν η αιμορραγία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (πρήξιμο, κοκκίνισμα, δυσοσμία κλπ.) δεν είναι ανησυχητική.
Κι αν δεν πέσει;
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει. Απλά θέλει το χρόνο του. Όσο κι αν σας προκαλεί να το "τραβήξετε" γιατί μπορεί να κρέμεται από μια κλωστή, δεν πρέπει να το κάνετε.
Ενημερώστε τον παιδίατρο σε περίπτωση που η αιμορραγία δε σταματά ή η περιοχή μυρίζει άσχημα ή εκκρίνεται ένα κιτρινωπό υγρό από αυτή.
Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την περιποίηση του ομφαλού και την αλλαγή της πάνας.
Τα περισσότερα μωρά αγαπούν το νερό, εξάλλου 9 μήνες κολυμπούσαν μέσα σε αυτό και τους είναι ένα στοιχείο πολύ γνώριμο.
Τις πρώτες μέρες της ζωής τους το μπάνιο γίνεται τοπικά μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος και να επουλωθεί η πληγή. Όσον αφορά το πότε, δεν υπάρχει κανόνας, να θυμάστε όμως ότι τα παιδιά ηρεμούν και κοιμούνται συνήθως μετά από το μπάνιο. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να το κάνετε μπάνιο το βράδυ έτσι ώστε να κοιμάται αυτό καλά και να έχετε και εσείς την ευκαιρία να ξεκουραστείτε.
Θα χρειαστείτε μια πετσέτα ή βρεφικό μπουρνούζι, γάζες αποστειρωμένες, καθαρό οινόπνευμα, φυσιολογικό ορό, μια πάνα, κρέμα για τον ποπό (ήπια χωρίς parabens και χημικά), σαμπουάν και αφρόλουτρο ήπιο (χωρίς parabens και χημικά επίσης) και χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα.
Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι περίπου στους 37 βαθμούς κελσίου (ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος μας). Αν δεν έχετε θερμόμετρο που να μετρά τη θερμοκρασία του νερού έχει σημασία βάζοντας το χέρι σας μέσα στο νερό να το αισθάνεστε χλιαρό και όχι ζεστό.
Το τοπικό μπάνιο γίνεται με συγκεκριμένο πιάσιμο του μωρού το οποίο θα σας δείξει η μαία σας. Λούζετε το κεφαλάκι του και έπειτα σαπουνίζετε το πίσω μέρος του σώματος, τα γεννητικά όργανα και τον ποπό. Ξεβγάζετε και τυλίγετε το μωρό με την πετσέτα. Σκουπίζετε το μωρό ταμποναριστά με ήπιες κινήσεις, ενώ είναι πολύ σημαντικό να σκουπίζετε καλά τις πτυχές στο σώμα του για να μην μένει υγρασία.
Το μωρό είναι όπως εμείς, ζει στην ίδια θερμοκρασία με εμάς απλά χρειάζεται να ντύνεται και να σκεπάζεται καλά.
Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο του είναι οι 22-25 βαθμοί Κελσίου. Πρέπει να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο. Επίσης δεν θα πρέπει το μωρό να εκτίθεται σε υγρασία.
Εάν το καλοκαίρι χρησιμοποιήσετε κλιματισμό στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, καλό είναι ο κρύος αέρας να μη φυσάει απευθείας πάνω στο βρέφος, η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή και το βρέφος να είναι καλά ντυμένο.
Τόσο το κλιματιστικό όσο και το αερόθερμο έχουν την τάση να ξηραίνουν υπερβολικά την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.
Μέσα στο 2022 η AAP (American Academy Of Pediatrics) εξέδωσε τις ανανεωμένες πλέον οδηγίες - συστάσεις σχετιζόμενες με τις συνθήκες ύπνου ενός βρέφους με γνώμονα τη μείωση του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (sudden infant death syndrome ή SIDS).
Οι συστάσεις έχουν ως εξής:
Η νέα σας ζωή μόλις ξεκίνησε και είναι γεμάτη με εμπειρίες, συναισθήματα και εικόνες που δεν είχατε ιδέα οτι υπήρχαν!
Το αρχικό διάστημα άγχους και προσαρμογής σύντομα θα δώσει τη θέση του σε γέλια, χαρές, παιχνίδι αλλά και κούραση, ξενύχτι και ταλαιπωρία.
Κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Σκεφτείτε πως όλα είναι παροδικά και πως όλες οι μητέρες νιώθουν το ίδιο. Απολαύστε το μωρό σας που τόσο καιρό ανυπομονούσατε να έρθει στον κόσμο και όλα θα πάνε καλά!