Thumb
9 Ιουν 2022

Το να αραιώνει η περίοδος (αραιομηνόρροια) είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή της γυναίκας και το σημαντικότερο κριτήριο για να το αξιολογήσουμε είναι η ηλικία.

Το άγχος των μικρότερων γυναικών είναι μήπως δεν μπορέσουν να μείνουν έγκυες και των μεγαλύτερων μήπως μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση!

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η έμμηνος ρύση έχει διακυμάνσεις σε όλες τις ηλικίες.

Στις μικρότερες ηλικίες συνήθη αίτια είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αρρύθμιστη θυρεοειδική λειτουργία, διαταραχές σωματικού βάρους, έλλειψη άσκησης αλλά και σημαντικότερα αίτια όπως αδένωμα στην υπόφυση (προλακτίνωμα).

Στις μεγαλύτερες ηλικίες αξιολογούμε αίτια όπως ορμονικές αλλαγές, πρόωρη εμμηνόπαυση (σε περίπτωση τακτικότητας) αλλά και αίτια όπως μορφώματα ωοθηκών που ειδικά μετα τα 40 έτη μας ενδιαφέρουν σημαντικά.

Η αξιολόγηση της αραιομηνόρροιας πρέπει να γίνει προσεκτικά (για πόσους μήνες συμβαίνει αυτό και με τι ρυθμό, πόσες ημέρες καθυστερεί κάθε μήνα, πόσες φορές το χρόνο κλπ.).

Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε υπόψιν πως σε κάθε γυναίκα «συγχωρούμε» μια - δυο διαταραχές κύκλου το χρόνο είτε με τη μορφή αραιομηνόρροιας ή και συχνομηνόρροιας ή και ολιγομηνόρροιας (λιγότερο αίμα στην περίοδο) ή πολυμηνόρροιας (περισσότερο αίμα στην περίοδο).

Αρκεί αυτό να συμβαίνει μια στο τόσο και όχι με τακτικό ρυθμό. Και βέβαια αποκλείοντας τα συνήθη παθολογικά αίτια με το γυναικολόγο σας.

Σίγουρα χρειάζεται ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος, λεπτομερής λήψη ιστορικού (η μισή διάγνωση), τεστ Παπανικολάου (μετά τα 21 έτη), κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών (ή υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας σε γυναίκες χωρίς επαφές) και αιματολογικές εξετάσεις (ορμονικό προφίλ).

Κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα καθώς στοιχεία από το ιατρικό της ιστορικό (χρόνια νοσήματα, μόνιμες θεραπείες) και από το ιστορικό περιόδου της καθώς και από την κλινική εξέταση μας δίνουν εύκολα την απάντηση.